Επί παντός...ΕΠΙΣΤΗΤΟΥ !

Φωτογραφία του Κώστας Γιουτίκας.ΤΟΥ : ΚΩΣΤΑ ΓΙΟΥΤΙΚΑ

Αποτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στα επιφανειακά νερά, στα υδατικά διαμερίσματα της Μακεδονίας 
 
Με αφορμή την 1η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσα τις προτάσεις μου και εισηγήθηκα αρνητικά για συγκεκριμένους λόγους. Αυτό που εισάγει η αναθεώρηση είναι η νέα τιμολόγηση που θα υπάρχει πλέον για τα νερά. Το νέο στοιχείο είναι ότι η προστασία η χρήση των υδάτινων αποθεμάτων συνδέεται με την καθιέρωση συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής που προβλέπει την επιβολή δύο νέων φόρων: του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου. 

Οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος από το 2018 και μετά θα προσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους, λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους δυο φόρους. Εμείς καλούμαστε στην πρώτη αναθεώρηση του σχεδίου διαχείρισης να υλοποιήσουμε στην πράξη την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των υδάτων, χωρίς όμως προηγουμένως να έχουμε εφαρμόσει όλα εκείνα τα έργα που έχουν εφαρμόσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η μεγάλη κατασκευή αποταμιευτήρων για το νερό (φράγματα), η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων νερών από τους βιολογικούς, τα έργα ορεινής υδροοικονομίας για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα κτλ. 

Το μόνο στο οποίο εναρμονιζόμαστε είναι το οικονομικό σκέλος, με την επιβολή δύο νέων φόρων χωρίς να διευκρινίζεται αν τα χρήματα που θα εισπραχθούν θα γίνουν έργα. Γιατί αναφέρεται ότι με τα χρήματα αυτά που θα εισπράττονται θα πληρώνονται οι υπηρεσίες που θα διαχειρίζονται το νερό ή οι φορείς. Άρα έχουμε αναθεώρηση με ελλιπή στοιχεία του 2008 και του 2012, ενώ δεν εισάγεται νέο στοιχείο παρά μόνο η επιβολή περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου. Στην Κεντρική Μακεδονία το περιβαλλοντικό κόστος είναι στην άρδευση 100% και το κόστος πόρου 99,03%. 

Οι αγρότες και πάλι θα είναι οι χαμένοι της υπόθεσης, αυτοί πληρώνουν το μάρμαρο μέχρι και για το γεγονός ότι δεν έγιναν έργα, για το ότι φεύγει το νερό στη θάλασσα κτλ. Επιπλέον, η ορυζοκαλλιέργεια σε έκταση περίπου 200.000 στρ. στον Αξιό είναι σκόπιμο να μπει στις εξαιρέσεις που προβλέπει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, αντί να επιβληθούν νέοι φόροι στους αγρότες, επειδή οι ορυζώνες αναπτύσσονται σε αλατούχα παθογενή εδάφη, που ενδείκνυνται αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια».

                                                                                                                    Απο το facebook 

Σχόλια